Büyük Okyanus’ta küçük bir ada-devlet...

Nauru, 
Eski adı, Pleasant Adası. 
Başkenti Yaren.
Okyanusya'da, Kuzey Pasifik Okyanusunda ada, Marshall Adalarının güneyinde yer alır. Büyük Okyanus' da aynı adlı küçük bir atol' de kurulu devlettir. 

Doğusunda Yeni Gine yer alır, Ekvator'un ve Marshall Adaları'nın güneyindedir. Kıyı şeridinde kumsallar ve tarıma elverişli topraklar bulunur. Ada halkı tropikal meyveler hindistan cevizi ve sebze yetiştirir.

Nauru Cumhuriyeti Büyük Okyanus' ta, Yeni Gine'nin yaklaşık 1930 km doğusunda ve Hawaii'den 3900 km uzaklıkta, yüzölçümü 21 knr olan küçük bir mercan adanın üzerinde yer alır Deniz kuşlarının dışkısı guano çökellerinin oluşturduğu fosfat katmanlarıyla kaplı bu adanın ortasında 60 metrelik yayla görünümünde bir yükselti vardır (bak Guano) Yerleşmeler bu yükseltinin eteklerinde ve kıyı şeridindedir Ada nüfusunun büyük çoğunluğunu Polinezya, Mikronezya ve Melanezya kökenli Naurular oluşturur Çoğunluk Hıristiyan'dır.

Önceleri bir Alman sömürgesi olan Nauru, I. Dünya Savaşı' nda Avustralya' nın işgaline uğradıktan sonra Yeni Zelanda, Avustralya ve İngiltere' nin ortak mandasına girdi. II Dünya Savaşı' nda ise Japonlar' ın işgaline uğradı. Ülkedeki tek sanayi dalı fosfat madenciliğidir. Çıkarılan fosfat Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve İngiltere' ye satılır. Deniz taşımacılığı ve yeni ticaret girişimleriyle ülkenin ekonomisini geliştirmeyi uman hükümet, fosfat sanayisinden sağlanan büyük gelirle bir ulusal deniz taşımacılığı ile bir ulusal havayolları işletmesi kurdu. Ayrıca Avustralya ile Hawaii' den toprak satın aldı. Başkent Yaren' de uluslararası bir havalimanı vardır . 1968' de bağımsızlığına kavuşan Nauru' da genel oyla üç yıl için seçilen parlamento üyeleri cumhurbaşkanını seçer. Adanın korunmasını Birleşmiş Milletler adına Avustralya üstlenmiştir. Devlete bağlı anaokulları bulunan Naura' da eğitim 6-16 yaşlarında parasız ve zorunludur. Para birimi Avustralya dolarıdır. Nauru, İngiliz Uluslar Topluluğu'nun özel statüye sahip üyesidir. 

Nauru'nun Bölgeleri;
Eva, Yaren, Ayvo, Meneng, Boe, Buada, Anibare, Denigomodu, Nibok, Baiti, Uaboe, Iyuv, Anetan, Anabar.

Diğer ada-devletler;

Avustralya,
Arafura,
Bahamalar,
Endonezya,
Filipinler,
Fuji(Fiji),
Fransız Polinezyası,
Gaum,
Kiribati,

Mikronezya,
Nauru,
Papau Yeni Gine,
Samoa, 
Saipan,
Soloman Adaları,
Tahiti, 
Tonga,
Tuvalu,
Vanuatu, 
Yeni Kaledonya,


© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024