Taşkömürü...

Huy, 
(İng. bituminous coal, fat coal).
Karbonca ve uçucu özdeklerce zengin bir tür kömür.

Taş kömürü; 
Bitkilerin jeolojik dönemler boyunca dönüşüme uğraması ile oluşmuş, yüksek ısı gücü olan bir enerji kaynağıdır. Kalori değerinin çok yüksek olması ve bol miktarda bulunması nedeniyle taş kömürünün enerji üretiminde vazgeçilmez bir yeri vardır. Bu maden elektrik santrallerinde, sanayide ve kok kömürü yapımında kullanılır.Türkiye, taş kömürü yatakları bakımından zengin sayılmaz. En zengin yataklar Batı Karadeniz'deki Ereğli Zonguldak kömür havzası' ndadır. 1937' ye kadar yabancı şirketlerin çalıştırdığı buradaki yataklar, daha sonra millîleştirilmiştir. 

Günümüzde taş kömürü ile ilgili her türlü arama, işletme, taşıma, yan ürünler elde etme ve pazarlama işleri Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.Zonguldak çevresindeki yataklar Karadon, Amasra, Armutçuk, Kozlu ve Üzülmez ana üretim bölgelerinde işletilmektedir. Ancak bu üretim bölgelerinde hem üretim şartları zor, hem de verim düşüktür. Bu nedenle söz konusu işletme her yıl büyük çapta zarar etmektedir. 

Taş kömürü üretimi de son yirmi yılda yarı yarıya düşmüştür. Ülkemizdeki diğer taşkömürü yatakları Akseki, Kemer (Antalya) ve Hazro (Diyarbakır)'dadır. Yıllık üretim, Türkiye'nin ihtiyacını karşılayamadığı için, yurt dışından taş kömürü ithal edilmektedir.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024