Konya’nın Akşehir ilçesine özgü, yağda kavrulmuş unla yapılan bir tür çorba...

Here,
 
Buğday unu çorbası,
Malzemeler;
1.5 litre et suyu,
100 gr un,
4 çorba kaşığı tereyağı, 
tuz ve kırmızı biber.
 
Yapılışı;  
Bir tencerede tereyağı eritip, 3 yemek kaşığı ve unu ilave edin. 1-2 dakika orta ateşte karıştırın sonra yavaş yavaş et suyu ekleyin. Sürekli karıştırarak 10 dakika daha pisirin. tuz ekleyin. Sıcak erimiş tereyağı 1 çorba kaşığı kırmızı biber ile süsleyin hangi eklendi için. tereyağı veya yağlı beyaz ekmek küçük küpler kızartma tarafından yapılan kruton ile servis İsterseniz.

Çorbalar;
-Yoğurtlu  Çorba
-Toyga Çorbası
-Mercimekli Erişte Çorbası (Sakala Sünen)
-İşkembe Çorbası
-Paça
-Sulu Pilav
-Tarhana Çorbası
-Aşlık Çorbası
-Arabası Çorbası

Akşehir' in diğer yemekleri;
Akşehir yahnisi,
Malzemeler; 
½ kg Yagsız Dana Kuşbaşı 
½ kg Arpacık Soğanı 
10 diş Sarmısak 
1 Tatlı Kaşığı Kimyon tepeleme 
25 gr Tereyağı 
1 su bardağı Nohut (Bir akşam önce ıslatılacak) 
1.Ç.K. Domates salçası
 ½ Kahve fincanı Sirke 
1 Ç.K. silme toz Şeker 
¼ demet dereotu ince kıyılmış.
Yapılışı;
Akşamdan ıslatılmış nohutları yumuşayıncaya kadar kaynatınız. Kuşbaşı dana etini tereyağında rengi değişene, suyunu salana ve tekrar çekene kadar kavurunuz. Salçayı ve ezilmiş sarmısakları katınız. Biraz daha kavurduktan sonra tuz, sirke, kimyon ve nohutları ilave ediniz ve üzerini örtecek kadar kaynar su koyunuz.  Ağır ateşte kapaklı olarak 1 saat kadar pişiriniz. Arpacık soğanları erimemeli. Servis tabağına aldıktan sonra üzerine kıyılmış dereotu serpiniz. 

Sülbiye (Akşehir),
Malzemeler;
1 kg peynir (tuzsuz), 6 bardaki un, Yarym bardaki süt,
Yarım kilo kuşbaşı et (haşlamalık)
1 kg arpacık soğan
1 baş sarımsak
1 bucuk su bardağı nohut (akşamdan ıslatılmış)
1 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
1 çay kaşığı kimyon, tuz, kırmızı biber
Yapılışı;
Akşamdan ıslatılan nohutları 5 dakika kaynatıp süzgece alıp suyunu süzdürün. Düdüklü tencerede nohutları ve etleri üzerine iki parmak çıkacak kadar su ilave ederek ağır ateşte haşlayın. Arpacık soğanlarının, sarımsağın kabuklarını soyun. Tencerede yağı eritin. İçine arpacık soğanını, sarımsakları doğramadan bütün olarak tencereye koyun. Ara sıra karıştırın. Soğanlar ve sarımsaklar yumuşayana kadar kavurun. Haşlanan nohut ve eti içine ilave edin. Salçayı azıcık et suyunla tabakta ezin. Salçayı, tuzu karabiberi ve kimyonu da tencereye ilave edip ağır ateşte pişirin.(Bu yemeğin lezzetini veren kimyondur. Bolca kullanabilirsiniz. Sarımsakları bir baş yerine 2 baş da kullanabilirsiniz.)

Herse,
Malzemeler:
3 bardak yarma (dövülmüs bugday)
1kg et (tercihen kurumus),
Yarim bardak nohut,
125 gr tereyagi.
Yapılışı:
Yarma ve nohut ile birlikte seçilen et, 1-2 saat önce islatilir. Suyu süzülerek tekrar su ilave edilir. Içine yag da konularak, tenceresiyle aksam saatlerinde firina (odunlu ekmek firini) verilir. Sabahin erken saatlerinde firindan alinarak, ayri ayri servis yapilmadan yenilir.

Şekerleme,
Malzemeler;
250 gr. Margarin
100 gr. Tereyağ
350 gr. Pudra Şekeri
1 Çay Bardağı Sıvıyağ
Aldığı Kadar Un
Yapılışı;
Margarin ve tereyağ kızartılır. Biraz soğuduktan sonra pudra şekerinin üzerine dökülerek karıştırılır. Sıvı yağ dökülür. Un yavaş yavaş yedirilerek yoğrulmaya başlanır. Un serpilerek ilave edilir. Ve sürekli bir şekilde yoğrulmaya devam edilir. En az 45 dakika yoğrulur. Ve kırılmayacak şekilde halkalar yapılır. Tepsiye yağlanmadan dizilir. 200 derecede ısıtılmış fırında pişirilir. Yaklaşık 8- 10 dakika gibi pişirilir. Şekerlemeler çatlamaya başladıktan sonra birkaç dakika durdurulup fırından çıkarılır.

Akşehir Tarhana;
Malzemeler;
4 Yemek Kaşığı Akşehir Tarhanası
2 adet Domates
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
4-5 Diş Sarımsak
1 Yemek Kaşığı Salça
8 Su Bardağı Su
İsteğe Göre Tavuk veya Et Suyu
Pulbiber.Tuz
Yapılışı;
Tarhana ıslatılır. Yağ eritilerek kıyma kavrulur. Domates rendelenir. Salça, sarımsak, biber ve su eklenir, kaynatılır. Kaynamaya başlayınca tarhana sürekli karıştırılarak eklenir.Yavaş ateşte pişirilir.

Tirit;
Malzemeler;
4 Adet Pazar Ekmeği (Tırnaklı Pide)
Yarım Kg. Koyun Eti
4 Yemek Kaşığı Süzme Yoğurt (Su ile İnceltilmiş Olacak)
2 Yemek Kaşığı Tereyağ
İsteğe göre Kırmızıbiber
Yapılışı;
Etin kefi alınır.Pişirilir.Pideler servis tabağına elle bölünerek yerleştirilir.Et didilerek sulu şekliyle pidelerin üzerine kepçeyle dökülür.Üzerine yoğurt ve kızartılmış tereyağı gezdirilir.

Salçalı sazan;
Malzemeler;
3-3.5 Kg. Sazan Balığı
2 Yemek Kaşığı Zeytin Yağı
2 Yemek Kaşığı Dolusu Salça
4-5 Orta Boy Patates
İsteğe Göre Biraz Acılı Sivri Biber
Yapılışı;
Temizlenmiş balığın bel kemiğini çıkarıp kafasını ve kuyruğunu aldıktan sonra yağlanmış fırın tepsisine bedenlerini ve bel kemiğini koyarak 300 derecede ısıttığımız fırına koyun. Balık kızarmaya başlayınca kızartmalık patatesleri koyun.Patatesler sararınca 2 yemek kaşığı saiçayı ayran kıvamında sulandırarak tepsiye dökün.Suyunu hafifçe çekip hafifi sulu kalıncaya kadar pişirip fırından çıkarın.Üzerine limon dökerek servis yapın.

Kaymak Baklavası,
Malzemeler: 
Kaymak, un, yağ, şerbet, şeker.
Yapılışı: Hamur yoğrulur, ufak parçalara ayrılarak bekletilir. İnce yufka halinde, oniki kat açılır. Kızgın yağ dökülerek, haşlanır ve fırında pişirilir. Arası açılarak, kaymak konulur, bu arada kaynamış olan şerbet, ılık durumda iken, üstüne dökülür. Baklava servise hazırdır.
Peynir Baklavası,
Malzemeler:
 
3 çorba kaşığı zeytinyağı,  
2 yumurta, 
500 gr margarin,  
1 çay kaşığı tuz 
1 limon, 
Şerbet: 4 su bardağı toz şeker, 1/4 limon, 4 su bardağı su.
Yapılışı;
Şeker, su ve çeyrek limon 20 dakika kaynatılır ve beklemeye bırakılır. Bir kaba yumurtalar kırılır. Süt, zeytinyağı, bir çorba kaşığı limon suyu, tuz, yarım bardak su ilave edilerek karıştırılır. Un da katılarak katı bir hamur yapılır. Hamur, silindir biçiminde uzatılarak 12 eşit parçaya kesilir. Üzerine nemli bez örtülerek bir saat dinlendirilir. Her yumak, ince yufka halinde açılır. Yağlanmış tepsiye yayılır. Altıncı yufkanın üzerine tuzsuz peynir serpilir. Kalan 6 yufka da tepsiye yerleştirilir. Baklava dilimi şeklinde kesilir. Eritilmiş margarin üzerine kaşık kaşık gezdirilerek dökülür. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 40-45 dakika pişirilir. Fırından çıkıncaa hemen üzerine soğuk şurup gezdirilir ve sıcak sıcak servis yapılır.
Bulamaç,
Malzemeler;
100 dr kıyma
1 Fincan Bulgur
5 Kaşık Un
Tereyağı
Koyun Kıkırdağı(1 Küçük kase)
1,5 Litre Su, tuz, kırmızı biber
Yapılışı;
Kıyma az tereyağı ile kavrulur. Üstüne 1,5 Litre su eklenir. Daha sonra bulgur yıkanır bu suyun içine konur. Bulgurlar pişene kadar kaynatılır. Başka bir yerde 5 kaşık un ile 1 bardak su ezilir. Yavaş yavaş bu karışım kaynayan suya bulanır. Kıvamlı bir şekilde pişirilir tuz ilave edilir. Diğer taraftan bir tavaya tereyağı konur ve kızartılır. Tavaya sonra kıkırdak ilave edilir. Ve kızartılır.arzuya göre kırmızı biber ve karabiber eklenip çorbanın üstüne dökülür..

Papara,
Yapılışı;
Ekmekler derin bir tabağa doğranır. ayrı bir yerde tereyağı kızartılır. Ve soğanlar düzgün bir şekilde doğranıp, salça ile birlikte tereyağında kızartılır. Yeteri miktarda su ilave edildikten sonra, suyun kaynamasını bekleriz. Su kaynadıktan sonra içine ufalanmış tulum peyniri ilave edilir. Biraz daha kaynadıktan sonra tencere ateşten alınır. Ve bu oluşan karışımı daha önceden doğradığımız ekmeklerin üzerine dökülür. Üzeri karabiber ve maydanoz ile süslenir
Para Para,
Malzemeler;
1 Kase Para Para
2 Kase Su
1 Kase Ezilmiş Süzme Yoğurt
250 Gr. Kıyma
2 Yemek Kaşığı Salça
Tuz, Karabiber, Kırmızıbiber, Nane
Birinci Yapılışı
İki kase su içine tuz atılarak kaynatılır. Kaynayan suya para para lar atılır. Piştikleri anlaşılınca ocaktan indirilir. Diğer tarafta yağ eritilir. İçine salça ve kıyma atılarak kavrulur.
Kavrulan kıymalara karabiber ve kırmızı biber ilave edilir. Pişen para para lar tabaklara servis yapılır. Üzerine yoğurt dökülür. Daha sonra da kıymalı sos en son nane ve maydanozlarla tabaklardaki para para lara güzel bir görünüm verilir. Bu yemekte para para ların sululuğu zevke göre değişir. Daha sulu sevenler 2 kase suyu arttırabilirler. Ayrıca yemeğin tadını para para ların ve yağın sıcak olması verir.
İkinci Yapılış
2 kase su kaynatılır. İçine salça, kırmızı biber, karabiber, nane, tuz ve 1 yemek kaşığı düğü atılır. Kıymaların rengi değişinceye, düğüler pişinceye dek kaynatmaya devam edilir.Bir tavada bir kaşık tereyağ eritilip para paralar pembeleşinceye dek kaynatılır. Kavrulan para paralar kaynamakta olan suyun içine kırmızıbiber ile birlikte atılır. Pişince ocaktan indirilir. Yine bir tavada bir kaşık tereyağı eritilir. İçine kırmızı biber atılır. Tabaklara para paraların servisi yapılır. Üzerine yoğurt gezdirilir. Aha sonra da kızarmış yağ gezdirilerek yemeğe hazır duruma getirilir. Dileyen üzerine maydanozda gezdirilir.

Su Böreği,
Malzemeler;
1 Bardak Ilık Su
8 Yumurta
1 Kg. Un
2 Tatlı Kaşığı Tuz
500 Gr. Tereyağ
1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
500 Gr. Kıyma
1 Demet Maydanoz
Yapılışı;
Sert kıvamlı hamur yapılır. 12 parçaya ayrılır. 2 parça tepsi genişliğinde açılır. Diğer 10 parça daha küçük açılarak her parça 4'e bölünür. Büyük bir tencerede tuzlu su kaynatılır. Başka bir tencerede soğuk su hazırlanır. Açılan büyük parçalar ilki yağlanmış tepsiye yerleştirilir. 4 parçaya ayrılmış küçük parçalar sıcak suda haşlanır, soğuk suya atılıp, sonra tepsiye yerleştirilir. Her sıraya eritilmiş tere yağ eklenir. Ortaya kavrulmuş kıyma, maydanoz, ve karabiber ilave edilir. Kalan parçalarda haşlanıp yağlanmak suretiyle tepsiye yerleştirilir. İlk açılan büyük parça en üste koyularak, kısık ateşte ocakta pişirilir.

Etli Topalak,
Malzemeler;
1 kg yağsız dana kıyması, 1 su bardağı köftelik bulgur, 1 ad. yumurta, 1 demet maydanoz, 2 yemek kaşığı un, Tuz-karabiber-kekik, 1 ad. soğan, 1 su bardağı haşlanmış nohut, 1 yemek kaşığı salça margarin yağı-etsuyu veya sıcak su
Yapılışı;
Geniş bir kabin içine eti, bulguru, yumurtayı ince kıyılmış maydanozu, unu, soğanı, tuzu ve baharatları koyup köfte hazırlar gibi iyice yoğrulur. Macun haline gelince ufak ufak yuvarlaklar yapılır. Diğer tarafta genişçe bir tencereye iki yemek kaşığı margarini eritip içine bir kaşık un konup kavrulur. Salçası da konduktan sonra nohutta katılarak 6-7 bardak sıcak su veya etsuyu konur. kaynadıktan sonra diğer tarafta bekleyen etli malzememizi tencereye boşaltır. 15-20 dakika hafif ateşte pişirilir

Güveç,
Malzemeler;
1 Kg. Kemikli Kuşbaşılık Koyun Eti
4 Adet Patlıcan
10 Adet Sivri Biber
3 Adet Orta Boy Soğan
1 Baş Sarımsak
Yarım Tatlı Kaşığı Kimyon
1 Çay Kaşığı karabiber
1 Kg. Domates
1 Yemek Kaşığı Terayağ
Yapılışı;
Toprak tencerenin en altına etler yerleştirilir.Alacalı soyulan patlıcanlar 4'e bölünerek kuşbaşı doğranır.etin üzerine sırasıyla iri doğranan soğanlar ve sarımsaklar, alacalı soyularak 4!e bölünmüş patlıcanlar, iri  iri doğranmış biberler yerleştirilir.Tencerenin en üstüne de halka halka domatesler doğranır.Yağı konulur.Tuzu, karabiber, kimyonu serpilir.Üzerine cam tabak iyice bastırılarak yerleştirilir.Tencerenin kapağı kapatılarak çok kısık ateşte pişirilir veya fırına sürülür.

Topalak,
Malzemeler;
1 Küçük Soğan
1 Küçük Çay Bardağı İnce Düğü
1 Yumurta 1 Çay kaşığı Tuz
1 Çay Kaşığı Karabiber
2 Tatlı kaşığı biber Salçası
1 tatlı kaşığı nane
8-10 Dal Maydanoz
1 Çorba Kaşığı Tereyağı
Aldığı Kadar Un
1 Su bardağı haşlanmış nohut
2 Adet Tavuk Göğsü
1 Adet Limon
Yapılışı;
Soğan rendelenir içine düğü, yumurta, nane, karabiber, tuz, maydanoz, salça konup yoğrulur. Aldığı kadar unla sert bir hamur yapılır. Hamuru nohuttan küçük yuvarlayarak unlu tepsi içine atılır. 2 litre suyla tavuk göğsü haşlanıp, tavuk göğsü  ile küçük küçük doğranır. Bir tencerede 1 çorba kaşığı terayağ, biber domates ve salça karışımı konulur ve kavrulur. Tavuk suyu ilave edilir. Kaynamış suya elekten geçirilmiş topalaklar atılır, kaynayınca haşlanmış nohut, ince doğranmış tavuk eti ilave edilir. İstenilen miktarda tuz konur. Orta ateşte pişirilir. İsteğe bağlı limonla servis edilir. İstenilen miktarda tuz konur. Orta ateşte pişirilir. İsteğe bağlı olarak limonla servis edilir, maydanozla süslenir..

Sakala Çarpan Çorba,(Sakala Sünen)
Malzemeler;
Pişmiş mercimek, ev makarnası, yağ.
Yapılışı: Mercimek pişirilerek, bir tabağa konulur. Dinlendikten sonra, tencerenin içine konulur, tencereye su katılarak, kaynatılır. Sonra, ev makarnası üzerine ilave edilir. Tamamen piştikten sonra, yağ ve salça ilave edilerek, servise hazırlanır.

Kış Çorbası,

Malzemeler;
1 Fincan Kırık Pirinç
1 kg kemikli kuş başı
1,5 Su bardağı kuru fasulye
1,5 Su bardağı Nohut
1 Su bardağı çorbalık yarma
2-3 Baş orta boy soğan
2 Yemek Kaşığı Salça
1 Çay bardağı kadar yağ
3-4 tane kuru top biber
Tuz
Yapılışı;
Akşamdan nohut, kuru fasulye, yarma ıslatılır. Islatılan kuru fasulye ve nohut bir taşım kaynatılıp süzülür.(Bu şekilde nohut ve fasulyenin gaz yapıcı özelliği giderilir.)
Toprak Tencereye konulan kuşbaşı etler, suyunu salıp çekinceye kadar bekletilir. Ardından rendelenmiş soğanlar ilave edilip pembeleşinceye kadar çevrilir. Daha sonra salça kuru fasulye, nohut ve yarma katılır. Tenceredeki malzemenin 3 katı kadar su katılır. Kısık ateşte 1,5-2 saat pişirilir. İsteğe göre kırmız top biber atılır.

Yağlı Ekmek,
Malzemeler;
2 Kg. Un
3 Adet Orta Boy Patates
1 Adet Yaş Maya
Bir Miktar Tuz
Yeterince su
250 Gr. Tahin
2 Yumurta sarısı
Susam
½  Paket Margarin
Yapılışı;
Derin bir kabın içine unu koyunuz. İçen 3 orta boy patates rendeleyiniz. Erimiş yaş mamayı ve tuz u içine koyup yoğurunuz. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediniz. Hamurun mayası geldikten sonra hamuru ikiye bölüp iyice elinizle yayınız. Yaydığınız hamurun üzerine yarım margarin ve 250 gr. Tahini sürüp rulo halinde sarınız. İstenilen boyutlarda keserek şekil veriniz. Kalan diğer hamura da aynı işlemi yapınız. Üzerine yumurta sarısı sürünüz ve susam ekerek 250  derecede ısıtılmış fırında pişiriniz. Soğuyunca servis yapınız. Mayalı hamurlar pişmeden önce tepside bir süre bekletilmelidir.

Höşmerim, (Akşehir Helvası).
Malzemeler;
1 kg. Tatlı, Tuzsuz, Yağlı Beyaz Peynir
200 gr. Tereyağı
3 Yemek Kaşığı Un
300 gr. Pudra Şekeri
Yapılışı;
Tereyağı kızartıldıktan sonra 1- 2 yemek kaşığı servis tabağına alınır. Kalan yağ a ufalanmış peynir dökülerek birkaç kez kızgın yağ da karıştırılır. Hafif eriyen peynirin içerisine un ilave edilerek karıştırmaya devam edilir. Unun piştiği anlaşılınca yağlanan servis tabağına alınır. Üzerine isteğe göre pudra şekeri dökülüp 10- 15 dakika ağzı kapalı olarak dinlendirildikten sonra sıcak servis yapılır.

Oklavadan çekme,
Malzemeler;
6 Su Bardağı Un
1 Çay Bardağı Süt
2 Yumurta
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
1 Çay Bardağı Yoğurt
Yarım Limon
1 Çay Kaşığı Tuz
1 Paket Nişasta
Şerbeti İçin 5 Su Bardağı Şeker
4 Su Bardağı Su
1 Yemek Kaşığı Limon Suyu
Yapılışı;
Şeker 4 su bardağı su ile ateşe konur. Eriyinceye kadar karıştırılır. Kaynayınca köpüğü alınır. 1 yemek kaşığı limon suyu katılır. Bir süre kaynadıktan sonra içine batırılıp çıkarılan kaşıktan akan son 1- 2 damla biraz uzuyorsa ateşten alınıp soğumaya bırakılır. Geniş bir kaba yumurtalar kırılır. Akla sarısı karışıncaya kadar çırpılır. Süt, zeytinyağı, yarım limon suyu, yoğurt ve tuz ilave dilip karıştırılır. Elenmiş un katılarak katı bir hamur yapılır. İyice özleştirilir. Hamur silindir şeklinde uzatılarak 20 eşit parçaya bölünür. Yuvarlanıp bir kaba sıralanır. Üzerine nemli bir bez örtülerek 1 saat dinlendirilir. Her yumağın altı üstü boca nişastalanarak ince bir hamur açılır. Hamurun karşılıklı iki ucu atlanır. Bir ucuna ceviz serpiştirilir ve oklavaya sarılır. Daha sonra oklava da hamur büzüştürülür. Oklavadan çıkardıktan sonra eşit parçalar halinde kesip tepsiye sıralanır. Diğer hamurlar da aynı işlemlerden geçirilerek tepsiye doldurulur. (Bir gün bekletilmesi önerilir.) 1 su bardağı sıvı yağ, 150 gr. Tereyağ, 125 gr. Margarin kızartılır. Kızaran yağ baklava üzerine kaşık kaşık gezdirilerek dökülür. Orta ısıdaki fırında hafifi pembeleşince ye kadar pişirilir. Fırından çıkınca üzerine soğuk şerbet gezdirilir ve servis yapılır.

Katmer,
Malzemeler;
Hamur Malzemesi
1 Su Bardağı Su
Yarım Yemek kaşığı Süzme Yoğurt
Yarım Yemek Kaşığı Sirke
1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Çay Kaşığı Tuz
Yeterince Un
Bezelerin Yağlanması İçin Gereken Malzemeler
100gr. Margarin
1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
3 Yemek Kaşığı Tahin
Yapılışı;
Yumuşak bir hamur haline gelinceye dek yoğrulur. Elde edilen hamurdan 2 beze yapılır. Üzerine nemli bir bez örtülerek yarım saat bekletilir. 100 gr. Margarin eritilir. 1 çay bardağı sıvı yağ ve 3 yemek kaşığı tahin eklenir. Beze normal büyüklükte açılır. Üzerine yağlı karışım sürülerek esnetilir. Rulo yapılıp dolanır. 2 bezeye de aynı işlem yapılır. Hamur 3 parmak enin de kesilir. Kesik uçlar avuç içlerinde burkularak bastırılır. 14 cm. büyüklüğünde yuvarlak açılır. Kızgın teflon tavaya bırakılır. Spatula ile ucundan kaldırılıp 1 tatlı kaşığı çiçek yağı konulur. Sallayarak kızartılır. Diğer yüzü de aynı şekilde pişirilir. Kağıt üzerine alınıp yağı aldırılır. Kalan hamurlar üçer parmak eninde kesilerek aynı işlem yapılır.

Düğün Çorbası,
Malzemeler;
0,5 Kg Süzme Yoğurt
1 Su bardağı çorbalık yarma
1 Yumurta
2 Yemek kaşığı un
Tuz nane
Çorbanın Üzerine :
2 Yemek Kaşığı Tereyağı
Kırmızı Biber
Yapılışı;
Akşam dan ılık suya yarma ıslatılır. Ertesi gün yoğurt, un su ilave edilerek boza kıvamına gelinceye dek ezilir. Bu karışıma ıslatılan yarmalar ilave edilerek çorba kıvama gelinceye kadar sulandırılır. Bir tahta kaşıkla kaynayınca ya kadar orta sıcaklıktaki ocakta karıştırılır.( Karıştırılma işlemi yapılamaz ise çorba top top olur ve dibi yanar) Çorba kaynamaya başlayınca kaşık çekilerek kısık ateşte bir süre kaynatılır. Ateşten alınarak ağzı kapatılır. ( Bu işlem yapılmaz ise çorbanın üzeri kaymaklanır.) Yenilmek istendiği zaman eğer evinizde varsa et suyu yada tavuk suyu pişmiş nohut ilave edilir. Nanesi eklenir. Üzerine de iyice  kızdırılan tereyağın içi ne kırmızı biber ilave edilerek dökülür.
Lahana Kuzu Kapama,
Malzemeler;
Orta Boy Lahana
1 Çay Bardağı
3 Orta Boy Soğan
½ Kg. Kıyma
2 Su Bardağı Bulgur
Salça, Tuz, Nane, Karabiber
Yapılışı;
Lahana yaprakları haşlanır. Bir kapta sıvı yağ ve 3 soğan kavrulur, kıyma katılır.2 su bardağı pilavlık bulgur katılarak kavrulur.Tuz ve salça ilave edilir.Biraz nane katılır.Hazırlanan bu iç pilav tepsiye yayılan lahana yapraklarının üzerine dökülür.Üzerine yine lahana yaprakları yayılır, yanları iyice kapatılır.Tepsiye su ilave edilerek pişmesi beklenir. (Üstteki lahanalar bıçakla delinerek kolay pişmesi sağlanır.)
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024