Antartika' da etkin bir yanardağ ...


Erebus,
Yanardağ, Bir yanardağ (ya da volkan ), magmanın (Dünya'nın iç tabakalarında bulunan, yüksek basınç ve yüksek sıcaklıkta ergimiş ya da erimiş kayalar), yeryuvarlağının yüzeyinden dışarı püskürerek çıktığı coğrafi yer şekilleridir.
Antartika'daki Erebus ya da kuzeybatı Amerika'daki Rainier ve Japonya'daki Mount Fuji, İtalya'daki Vezüv,  gibi Strato volkanlar ya da kompozit yanardağlar, hem lav akıntılarından hem de püskürtülerden oluşmuş yüksek, koni şeklinde dağlardır.

Antarktika'daki Erebus yanardağı, Ross Adasında bulunan iki faal volkan Terör Dağı ve Erebus Dağı bulunur. Adanın batısında bulunan bu yanardağ dünyadaki etkin yanardağlar içinde en güneyde yer alan bir yanardağdır. Erebus yanardağı, coğrafya keşifleri nedeniyle sonradan "Sör" unvanıyla onurlandırılan bir İngiliz deniz subayı ve kâşif olan James Clark Ross tarafından keşfedilmiştir.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024