Halk dilinde Anason' a verilen ad...


Ezeltere,
Anason, (Rumca.).
İng. anise, aniseed , Fr. anis, Lat. Pimpinella anisum .

Maydanozgillerden, kokulu tohumu hamur işlerinde ve rakı yapımında kullanılan bir bitki (Pimpinella anisum):
Maydanozgiller (Umbelliferae) familyasından, 50-60 cm kadar boyda, tohumlarında bulunan eterik yağ nedeniyle koku veren, Ege Bölgesi'nde kültürü yapılan, rakı yapımında koku verici ve tatlandırıcı olarak kullanılan otsu bir bitki. 

Maydanozgiller familyasından 50-60 cm uzunluğunda gövde dik, silindir biçiminde, içi boş, çok dallı, meyvelerinde nişasta, müsilaj, sabit ve uçucu yağ bulunan, hazmı kolaylaştıran, iştah açıcı, mide ve bağırsak gazlarını söktüren, yemlere çeşni maddesi olarak katılan bir yıllık otsu bir bitki.

Anason ( anis ) : Maydanozgil ailesinden gelen bir bitkidir. Gerçek vatanı Asya olan bu bitkinin boyu yarım metreye kadar gelebilmektedir. Çiçekleri beyaz renkte olan bitkinin yaprakları ise yuvarlak ve böbreği andırır. Bitkinin meyveleri ise küçük, koku verici ve yakıcı bir lezzete sahiptir. Temmuz ile Ağustos aylarında toplanan bu bitkinin içeriğinde “ Anethol “ adlı bir madde vardır.

Anason, Bebekler için çok gerekli olan anne sütünün artmasına yardım eder. Sinir ile beyindeki yorgunluğu alır, yatıştırıcı bir görev üstlenir. Vücuttaki kan dolaşımının daha iyi olmasını sağlar ve kalbin güçlenmesine yarar. Cinsel istek ile ilgili olanlara yardımcı olarak cinsel dürtüleri harekete geçirir. Bronşit, öksürük, astım ile nefes darlığından şikayet edenler için bu şikayetleri azaltır. Yaşlılarda oluşan meme sarkması gibi problemleri ortadan kaldırır. Bilmeniz gereken bir diğer konu ise çok fazla kullandığınızda uyuşukluk vermesidir.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024