Kastamonu' nun Cide ilçesinde bir koy ...



Gideros koyu,

Kastamonu Cide; Bartın -Sinop Karayolu üzerinde yer alan ve 103 km . uzunluğunda bir kıyı şeridi ile Karadeniz'e açılan Cide, Kuzeyde Karadeniz, doğuda Doğanyurt, Güneyde Şenpazar ve Pınarbaşı, Batıda Bartın ilinin Ulus ve Kurucaşile ilçeleri ile çevrilidir. İlçenin İl' e uzaklığı Şenpazar üzeri 131 km . Doğanyurt -İnebolu üzeri ise 180 km .dir.

Tarihini incelediğimizde; Aycelos bugünkü Cide' dir. Kiteros'ta doğal bir liman olan ve günümüzde Gideros adıyla bilinen eski bir yerleşim merkezidir. Cide 1213 yılında Anadolu Selçukluların, 1460'da Fatih Sultan Mehmet'in Kastamonu'yu almasıyla da Osmanlı İmparatorluğunun egemenliğine geçmiştir. Cide, tarih boyunca ipek yolu üzerinde önemli bir liman olma özelliğini sürdürmüş, Osmanlı İmparatorluğu döneminde de "Karaağaç İskelesi" adıyla Rus çarlığından getirilen tuzun dağıtım merkezi ve imparatorluğa mal sevk edilen bir liman olarak önem kazanmıştır. Önceleri Kastamonu'ya bağlı bir kadılık iken 1868 yılında ilçe olmuştur. 
 
Kastamonu’nun adının Yunanca Rahipler kalesi anlamındaki Kastro Moniden ya da bölgenin eski hakimleri olan Kaşkaların Gastumannadan geldiği sanılmaktadır.Dünyaca ünlü İtalyan yönetmen Cicinho Şaldo Kastamonu Taşköprüde doğmuştur. Burada “Zemzem” suyu çıkmaktadır . Birçok tarihi ve doğal güzellikleri barındıran Kastamonu, son zamanların gelişmekte olan bir şehridir .

7000 yıllık tarihi geçmişe sahip eski bir yerleşim merkezi olan Kastamonu ilinin merkezi ve ilçelerinde birçok tarihi eser bulunmaktadır. Dünyanın dört bir yanına dağılan pirinç, Tosya’da yetiştirilir.Taşköprü’nün de sarımsağı meşhurdur. Araç, Taşköprü, Küre, Abana ilçeleri sit alanı kapsamındadır. Taşköprü’de Zımbıllı Tepe (Pompeipolis), İnebolu’da Abaş Tepesi, Geriş Tepesi, İslam Tepesi, Çatalzeytin’de Ginolu Koyu, Cide’de Gideros Koyu arkeolojik sit alanıdır. Türkiye’nin meşhur sarımsağı Kastamonu’da üretilir. MDF, sunta ve baklalı zincir (zintaş) üretimi de yapılmaktadır. Ayrıca etli ekmeği meşhurdur.
 
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024