Adana yöresine özgü, köfte ve nohutla yapılan bir tür çorba ...

 
Gar,  
Gar Çorbası.  
Adana yöresine özgü, köfte ve nohutla yapılan bir tür çorba,     

Malzemeler;  
1 Su bardağı Nohut (Akşamdan ıslatılmış), 
Esasen her zaman buzdolabında haşlanmış nohut bulundurulmalıdır.  
300 gr. kıyma  
1 Baş kuru soğan (Rendelenmiş) ,  
Maydanoz (İnce kıyılmış).  
Bir tatlı kaşığı karabiber,  
Bir tatlı kaşığı pulbiber,  
Bir tatlı kaşığı tuz,  
Bir yumurta,  
İki yemek kaşığı zeytinyağı,  
1 Yemek kaşığı biber salçası veya domates salçası,  
1 Çay bardağı un.  
Kuru nane

Yapılışı;
Nohutları akşamdan ıslatın. Ertesi gün suda  haşlayın. Kıymanın içine soğanı rendeleyin. İçine karabiber, kimyon, tuz ve diğer baharatları ve kıyılmış maydanozu ekleyin. Harç içine zeytinyağınıda katın. 5 dakika kadar iyice yoğurun. Hazırladığınız  harç ile  minik minik, misket şeklinde köfteleri hazırlayıp bir tepsinin içine koyduğunuz unun içinde yuvarlayarak una böleyiniz. Daha sonra bir tencerede bir çay bardağı sıvı yağ ile yemeklik doğranmış bir baş soğanı, salçayı ve naneyi kavurun. Malzemeleri 2 dakika kavurduktan sonra göz kararı kaynamış su ilave edin. (Bu su et suyu olursa ayrı bir lezzet katar.)  


Tepsi içindeki köftelerin ununu hafifçe silkeleyerek kaynayan salçalı suyun içine atın. Haşlanmış nohutları ekleyin. Köfteler pişinceye kadar kısık ateşte pişirin (15-20 dakika). Köftelerin pişip pişmediğini ikiye bölerek anlayabilirsin. Pembe olmamalı. 
Daha sonra tencerenin kapağını kapatıp 5 dakika dinlendirdikten sonra servis yapın. Afiyetle yiyiniz.


Adana yemekleri;
Adana yöresi, çok eski tarihlerden günümüze kadar gelen birikimlerin sonucunda zengin bir kültüre sahiptir. Çukurova'nın yıllarca hayat verdiği Adana, Hitit kültürü dahil olmak üzere bir çok kültürün birikimi ile günümüzdeki halini almıştır.

 En ünlü yemeği Adana Kebap'tır genelde Şalgam ile tüketilir.

Bamya Dolması - Etli Dolma - Aşlama (Meyan Kökü ile yapılan soğuk bir şerbet) - Analı kızlı (Çorba) - Güç ( Adana'ya özgü bir Sandviç) - Karakuş (Tatlı)

Çingene Kebabı - İlke kebabı - Ciğer Kebabı - Kesme / Hamur Çobası - Yüksük Çorbası - Düğün Çorbası - sarmısaklı köfte, içli köfte, sakatat dolması,   sebze yemeklerinden süllüm, mercimekli ıspanak başı, kabak çintmesi, bulgur yemeklerinden ekşili topalak köfte.

Mırmırık Çorbası ;
Malzemeler: 1 su bardağı yeşil mercimek /1 baş soğan /1'er çorba kaşığı katı yağ ve salça /1 adet limon suyu /1,5 lt. et suyu /kırmızıbiber /tuz, Hazırlanışı; Mercimeği et suyunda kaynatarak pişirin. Küp küp doğranmış soğanı, yağ ve salça ile kavurun. Bunu et suyunun içine bir limon suyu ile birlikte boca edip 5 dakika kaynatın. 
Çorbanız hazır.


İçli köfte - Çiğ köfte - Sarımsaklı Köfte - Şırdan Dolması - Karın Dolması - Ispanaklı veya Etli Kömbe - Sülüm - İhbeyşi - Dul avrat çorbası -Dilme - Fellah Köftesi - Lepe - Babagannuç (Babahannuş) - Bartefit - Mercimekli Ispanak aşı - Kabak Çintmesi - Kıkırdak mantısı - Ekşili Topalak - Şalgam Suyu - Aşlama - Ayran - Kaynar - Nar ekşisi - Taş Kadayıf - Karakuş Tatlısı - Nemse Tatlısı - Halka Tatlısı (Kerana-Kerhane Tatlısı) - Bici - Bici  (Nişasta ile yapılan bir tatlı) - Gar Çorbası.




© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024