Diyarbakır yöresinde kamçı gibi kullanılarak düğümlü ip ile oynanan bir oyun ..

Karmiçi,
Diyarbakır yöresinde kamçı gibi kullanılan düğümlü ip ile oynana bir oyun. Bu düğümlü ipi iki kişi birbirine vurarak oynanıyor.
Diyarbakır yöresinde geleneksel olarak hasadın bereketli olması amacıyla mayıs ayının son perşembe günü bir araya gelen köylülerin,  Karmiçi denilen düğümlü iplerle birbirlerini kamçılayarak oynadıkları bir oyun vardır. Bu oyunda iki erkek üst kısımları çıplak olarak karşı karşıya gelirler. Ellerinde düğümlenmiş ipten oluşan Karmiçi denilen kamçılarla  birbirini kırbaçlama oyunu vardır. Bu oyunun adı da kamçıdan dolayı Karmiçi olarak bilinir. Gençlerin daha önceden düğümleyerek yaptığı kalın iplerle yapılan kamçılarla oynanan bu oyunda rakipler birbirini saatlerçe kamçılayarak oyun oynarlar. Arena denen köy meydanında oynanan bu oyun yaz gelip ürün hasadının bereketli olması için oynanır. Bu oyun yıllardır yöre halkınca bilinmektedir.

Hasatın verimli olması için dua eden köylüler, 800 yıllık geleneğe uyarak birbirleini kamçı ile döverek oyun ynarlar. Etkinliğe katılanlar meydanda halka oluşturarak, oyunu seyrederler. İki gruba ayrılan erkekler, sırayla düğümlenmiş ipten yapılan kamçıyı alarak meydanda birbirlerine vurarak oyun oynarlar. Bu kamçılar önceden suda bırakılarak vurduğu zaman daha çok acı vermesi için ıslatılır.  Oyun gençlerin güç gösterisi şeklinde cereyan eder. Tarafların taraftarlarınca tezahürat yapılara oyuncunlar desteklenir. Karmiçi oyununda elindeki kamçıyı düşüren taraf oyunu kaybeder. Oyunda hakem vardır. Kazananı belirler. Taraftarların kavgasını önlemek için eli sopalı görevliler oyunu oynayanların çevresinde koruma yaparlar. Bir şenlik içinde oynanan bu oyun da aileler de mevcut alanda piknik yaparak eğlence düzenlerler. Oyun bittikten sonra yemekler yenir. Panayır şenliği gibidir.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024