Saç kepeği ...

Donra,
Kepek,
Saç kepeği,
Kaş konağı. 
Kalınlaşmış, tabaka durumuna gelmiş kir. 
Ölü deri,
Pul pul olmuş ölü deri, 
Kepek genellikle ciddi bir soruna işaret etmez ve bulaşıcı değildir. 


Toplum içerisinde kepekli saçla dolaşmak iyi karşılanmaz. Bu sebeble kepek sıkıntı yaratır. Esasen kepeğin temizlik ile bir alakası yoktur. Ama öyle görünür. Dışarıdan sanki saçlar kirliymiş, kişi bakımsızmış izlenimi doğurur. Bu durum hoş değildir.

Kepek çok miktarda ve ciddi bir seviyede ise kafa derisinde kaşıntıya neden olur. Kepeğe karşı bir çok tedavi yöntemi mevcuttur. En etkili tedavi yönteminin başında kepek şampuanı kullanmak gelir. Eczanelerde, marketlerde, bakkallarda dahi  satılan kepek şampuanları vardır. Saçınıza uygun olan ve denediğiniz bir çeşit iyi gelebilir. Bu konuda müthiş iddialı şampuanlar mevcut olup çözüm olarak kullanılmaktadır. Herkese göre mevcut bir şampuan vardır. Daha etkili bir çözüm için cilt doktoruna danışabilirsiniz. 

Bana göre çözüm şöyle; Bildiğiniz doğal yeşil, açık kahverenkli veya beyaz renkli sabunlarla saçları yıkamak bir çözümdür. Eskiden Kerpeten marka derlerdi. Hakiki zeytinyağından yapılan sabunlar. Uzun saç herzaman bakım ve temizlik sorunu getirir. Kısa saç uygun çözüm için avantajdır. Kepekten korunmak için bal kullanımının da uygun sonuç verdiği söylenir. Bir bardak sıcak suda 1 kaşık balı eritin. Parmaklarınızla saç diplerinize masaj yapın. Bu sıvıyı saç diplerine yedirin. Bir süre bekledikten sonra saçınızı yıkayıp durulayınız. Etkili olduğunu söylüyorlar. Bir de kepeğe karşı elma sirkesi de iyidir derler. Saç bakımı ve onarımı için sirke bir nevi zayıf bir asit olarak çözüm getirebilir. Ayrıca Bıttım sabununda etkili olduğu sonuçlarının iyi olduğu söyleniyor.

Saçlarda kepeğin varlığı özellikle kadınlarda bir felaket olarak karşılanır. Çünkü bakımlı ve temiz saçlar kadını her zaman güzel gösterir.  Kepek saç güzelliğini oldukça olumsuz etkiler. Kesin tedavi kepeğin ortaya çıkma nedenlerini bulmak ve onlarla savaşmaktır. Kepek baş derisindeki keratenize olmuş ölü hücrelerden kaynaklanır. Sağlıklı bir baş derisinde 10 bin ile 200 bin arasında saç kökü vardır ve gözle fark edilmeyecek kadar deri dökülmesi olur. Bu olayın istenmeyen oranda olması rahatsızlık verir. Aşırı kuruluk, antibiyotik, hormonal ilaç kullanımı, dengesiz beslenme v.b. nedenlerle pul pul dökülme olur. Sarışınlarda saç telleri daha ince, buna karşılık saç yuvaları daha sıktır.

Donra kelimesinin diğer anlamı;
Soğuk etkisiyle elde, ayakta oluşan çatlaklar.
Kir, su ve ısı değişimi sebebiyle el ve ayaklarda meydana gelen siyahımsı çatlaklar, yaracıklar.
Kalınlaşmış, sertleşmiş çıban, kel.
Nasır.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024