Bir viski çeşidi ...

Lagavulin,
Lagavuin,

Dünaynın en iyi 10 viskisi; 
The Macallan
Lagavulin
Glenmorangie
Ardbeg
Laphroig
Balvenie
Chivas Regal
Highland Park
Dewar's
Talisker, 

Viski çeşitleri;
Temel olarak 7 farklı viski kategorisinden bahsedebiliriz.

Single Malt (Tek Malt) Viski,
Malt viski tek bir damıtım evinde üretilmelidir. Yapımında maltlanmış arpa ve su kullanılmalıdır. Maltlama tahıl tohumlarının çimlendirilip sonra bitki oluşamadan kurutulması işlemidir. Bakır imbiklerde (Pot still) bir defada alınan miktarlarda damıtım tekniği ile damıtılır. 
Malt viskiye buz konmaz. Malt viski daha çok İskoçya ve İrlanda'da üretilir. 

Grain (Tahıl) Viski ,
Coffey ismi verilen dev, endüstriyel imbiklerde sürekli damıtım tekniği ile üretilen hafif bir viskidir. Üretiminde arpa kullanılır. Ancak buğday, çavdar, mısır ve yulaf gibi tahıllar da kullanılır. 

Blended Viski (Harman)
Malt ve tahıl viskilerinin karışımı olarak, dünyada ençok üretilen viski kategorisidir. Genellikle %40 malt, %60 tahıl viskisinden yapılıyor. Johnnie Walker, J&B ve Chivas Regal gibi markalar en ünlü harman viski üreticileridir.

Blended Malt Viski (Malt Harman)
Harmanda yalnızca malt viskiler kullanılır. Harman viskilerden farklı olarak tahıl viskileri içermezler.
Chivas Regal Ultis ve Johnnie Walker Green Label bu tür viskilerdir.

Bourbon Viski
Amerika Birleşik Devletleri’nde üretilen alkol oranı en az %40 olan viskilerdir. Üretiminde en az %51 oranında mısır kullanılır. İlave olarak buğday, çavdar veya arpa kullanılıyor. 

Tennessee Viski
Bourbon viskiler gibi üretilir. Ancak Tennessee viskiler damıtılma işleminden sonra bir kez de kömürden süzülür. En ünlü Tennessee viski markaları, Jack Daniel’s, George Dickel'dır.

Rye (Çavdar) Viski 
Çavdar (Rye) viskilerin üretiminde, yarıdan fazla çavdar kullanılır. Çavdar viskilere örnek olarak Bulleit Rye, Crown Royal Northern Harvest Rye, Jim Beam Pre-Prohibition Style Rye ve Woodford Reserve Rye viskilerini verebiliriz.

Viskiye dair bilinmesi gerekenler;

27 Mart Uluslararası Viski Günüdür. J&B adlı viski tam 42 çeşit viskinin harmanlamasıyla üretilir. Viskilerin yapılışı gereği belli bir süre dinlendirilmesi gerekir. İskoçya gibi soğuk iklimlerde bekleme süresi asgari 10-12 sene iken, daha sıcak iklimlerde 6-8 senedir. Viski, İrlanda ve İskoçya lehçelerinde, uisge beatha olarak bilinir ki yaşam suyu anlamına gelir. Viski genelde sek veya buz konularak içilen bir içkidir. Viski kokteyl içkisi değildir. Daha çok viski içmek bir kültürdür. Viski Kültüründe yarım bardak viski içerisine bir veya iki tane buz konur.  

Malt viskilere buz konulması doğru değildir. Viski içerken yanında Bitter Çikolata, Badem, Kuru Et, Füme Balık tüketilir. Viski denilince, hemen akla Puro gelir.  Şişe üzerinde Whisky, yazıyorsa İskoçya, Kanada, Japonya üretimidir. Eğer Whiskey yazıyorsa İrlanda, Amerika üretimidir. Viski  sarhoş olmak için içilmez, Bu yüzden viski her zaman adam gibi içilir. Viskinin rengi kalitesini belirlemez. Viski güneş görmemeli ve serin bir yerde saklanmalıdır.  (buzdolabında değil). Şişe mantarının ıslanmaması gerektiğinden şişe dik tutulur. Viskinin kalitesini dinlendirildikleri fıçılar belirler. İçinde İspanyol şarabı bekletilmiş Sheery adlı fıçılarda dinlendirilen viskiler daha kalitelidir. Viski, fıçı içerisinde yıllandırılırken, her yıl %2 'lik bir kısım buharlaşır. Buharlaşan bu kısma Meleklerin Payı denir. Damıtım evlerinde tat, mayalama, fermentasyon konuları hakkında baş damıtıcı karar verir.

Dünyada en çok tercih edilen en kaliteli viskiler;
The Macallan, Ardbeg, Glenmorangie, Lagavulin, Chivas Regal, Laphroig, Balvenie,  Highland Park, Dewar's, Talisker, Ferintosh viskilerdir.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024