"İstanbul Ansiklopedisi", "Eski İstanbul'da Meyhaneler ve Meyhane Köçekleri", "Dağ Padişahları" gibi yapıtlarıyla tanınmış tarihçi ve yazarımız ...

Reşad Ekrem Koçu,
Türk tarihçi ve yazar. 
D. 1905 İstanbul - Ö. 1975 İstanbul
Reşad Ekrem Koçu, 06.07.1975 yılında 70 yaşında vefat etti.
Tarihi konularda roman, fıkra, hikaye ve incelemeler yazdı.

"İstanbul Ansiklopedisi", "Eski İstanbul'da Meyhaneler ve Meyhane Köçekleri", "Dağ Padişahları" gibi yapıtlarıyla tanınmış tarihçi ve yazarımız.


İstanbul Ansiklopedisi adlı eseriyle tanınmaktadır. Başkaca Eski İstanbul'da Meyhaneler ve Meyhane Köçekleri ile Dağ Padişahları adlı eserleri de ünlüdür.

İstanbul'da 1905 yılında doğan yazar Konya Anadolu İntibah Mektebini, Bursa Erkek Lisesini ve İstanbul Üniversitesi (eski adı Darülfunun) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünü bitirdi. 1933 yılında Üniversitedeki görevinden ayrılarak, İstanbul, Alman, Kuleli, Vefa ve  Pertevniyal liselerinde tarih öğretmenliği yaptı.

Tarihçi yazar, Reşat Ekrem bey Osmanlı imparatorluğunun padişahlarını, vezirlerini, sultanlarını ve esnafını hatta serserisini, hırsızını ve fahişesini, yaşadığı zamana kadar her şeyi yazmış.

Osmanlı döneminin ilginç olaylarını ve kişilerini öyküleştirdiği Forsa Halil, Erkek Kızlar Haşmetli Yosmalar gibi kitaplar yazdı. Reşad Ekrem Koçu, Son Posta, Hafta, 20. Asır, Amcabey, Milliyet, Tef, Akbaba, Hayat, Türk Düşünce Mecmuası, Hergün ve Tercüman gibi gazete ve dergilerde çok sayıda yazı, inceleme ve araştırma yayımladı.


Reşad Ekrem Koçu'nun en büyük yapıtı, İstanbul'u ayrıntılı biçimde anlatan alfabetik olarak hazırlanan, İstanbul Ansiklopedisi olup, 1958 yılında yayımlanmaya başlamış. Ancak  1973 yılına kadar 11 cilt yayımlandıktan sonra muhtelif sebeblerden dolayı tamamlanamamış.

Eserleri;
1933- Kızlarağasının Piçi ,
1934- Hatice Sultan ve Ressam Melling
1947- Eski İstanbul'da Meyhaneler ve Meyhane köçekleri
1952- Tarihimizde Garip Vakalar 
1958- İstanbul Ansiklopedisi (Yayımlanmaya başlamış, ancak tamamlanamamış)
1960- Osmanlı Padişahları - Topkapı Sarayı
1962- Erkek Kızlar - Dağ Padişahları - Esircibaşı - Forsa Halil - Haşmetli Yosmalar
1964- Yeniçeriler - Osmanlı Tarihinin Panoraması 
1965- Fatih Sultan Mehmed - Acı Su 
1967- Patrona Halil - Kabakçı Mustafa - Türk Giyim, Kuşam ve Süsleme Sözlüğü
1972- Kösem Sultan 
2002- Aşk Yolunda İstanbul'da Neler Olmuş - Tarihte İstanbul Esnafı 
2003- Binbirdirek Batakhanesi Cevahirli Hanım Sultan
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024