"Bade-i vuslat içilsin kase-i fağfurdan", "Kız sen geldin Çerkeş' den" gibi şarkıları ile tanınmış kadın bestecimiz ...mış

Faize Ergin, (1894-1954).
Besteci, tambur sanatçısı.
 
1894 yılında İstanbul' da dünyaya gelmiştir. Kocası Ruhi Bey' in gösterdigi anlayış, bu değerli yeteneğin kaybolmamasını sağlamıştır. 
O devrin müzik ustaları genç kadındaki yeteneği farketmekte gecikmediklerinden, gelişmesinde yardımcı olmaktan geri kalmamışlardır.

Böylece tanburu öğrenen Faize Engin, kısa zamanda elde ettiği ustalıkla dikkati çekmiştir.  

Sadaraban makamındaki ilk eseriyle beste dünyasına da girmiş ve "Bade-i vuslat içilsin kase-i fağfurdan" güfteli ilk bestesi, mükemmellik örneği olarak gösterilmeye hak kazanmıştır. Hatta, bunu bir şaheser olarak kabul eden ustaların sayıları da az değildir.

Tanbur icracısı olarak tavrı ve yorumlarıyla dikkati çekmiştir. Sanatçının devrinde hemen bütün çevrelerin hayranlığını kazandıran "Kız sen geldin Çerkeş' den" diye başlayan Nihavend makamındaki bestesi hala sık sık tekrarlanmaktadır. Faize Ergin, 1954 yılında İstanbul'da ölmüştür.

Eserleri:
Bâde-i vuslat içilsin kâse-i fağfurdan (sadaraban makamında)
Kime hâlim diyeyim kime feryad edeyim .
Kız sen geldin Çerkeş'ten (nihavend makamında).



















Kaynak; http://www.turkmuzigi.web.tr/
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024