Türk mutfağına özgü meşhur bir hamur tatlısı ...

Baklava, 
Türkiye, Orta Doğu, Balkan ve Güney Asya mutfaklarında yapılan bir hamur tatlısıdır. 

Çok ince yufkadan yapılarak arasına kaymak, fıstık, ceviz, badem vb. konulup pişirilen ve üzerine şeker şerbeti dökülen bir tür tatlı. 
Eşkenar dörtgen biçiminde olan nesne
 İnce ince açılan yufkaların arasına ceviz veya antep fıstığı (bazı yerlerde badem, fındık) konarak, tereyağı ile yapılan bir tatlıdır. Genellikle şeker şerbeti veya bal şerbeti ile tatlandırılır. 
Eski Türkçede; 
Baklağu, 
Baklağı 
 
Bir rivayete göre Baklava adı; Osmanlı döneminde adı Lava olan bir Ermeni vatandaşın yapılan bir lezzet, tatlı yarışmasında yaptığı bu tatlıyla en iyi tadı sunmuştur. Bu ödüle layık görülen shibine yapılan iltifat !. şöyle olmuştur. "Bak Lava'nın yaptığına" denmiş ve sıkça tekrarlanmıştır. Bu böyle söylenerek; Bak Lavanın yaptığına, Bak lava' nın yaptığına denmiş. Böylece sonunda bu tatlının adı Bak Lava olarak kalmıştır. Doğru mudur.? Bilmem.
 

Bu tatlının yapılışı;
Bir kab-leğen içine 4 su bardağı unu, 1 paket kabartma tozunu, 100 gr. eritilmiş tereyağını, 1 tane yumurtayı ve bir su bardağı ılık sütü koyarak karıştırınız. Hamur kulak memesi (Hani hep bahsedilen ve herkesin kulağına göre değişen kıvam) kıvamına gelene kadar yoğrulur ve 10-15 dakika dinlendirilir. Dinlenen bu hamurdan 16 adet eşit parçalara ayırarak 3 grup yapalım. Bu bezeleri 5 dk. dinlendirelim. Her bir bezeyi merdane ile bir yemek tabağı büyüklüğünde açarak aralarına bolca nişasta serperek 16 tane parça hazırlanarak üst üste konulur. En son beze merdane ile yuvarlak fırın tepsisi büyüklüğünde açılır. Böylece hepsinden 16 şar tane 3 grup yapılır. 

Tepsiyi güzelce tereyağı ile yağlayın. İlk hazırlanan ilk 16 yufka grubu tepsiye yayılır. Bu grubun üzerine dövülmüş 125-150 gr. ceviz dökülür.  Sonra ikinci  16 yufka grubu serilir ve üzerine 125-150 gram dövülmüş ceviz serpilir. Bazı yörelerde bu malzeme fıstık, badem veya fındık olabilir.  Son 16 adet beze açılır. Son yufka grubu da açılarak üst üste serilir. Tepsiye döşenen yufkalar baklava dilimi şeklinde kesilir. Bir tavada  150 gr. tereyağı eritilir. Kızgın tereyağ yufkaların her yerine gelecek şekilde dökülür. 200 Santigrad derece fırında nar gibi kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkarılan zarmış baklava soğuması için bırakılır. 

Bir tencerede 5 su bardağı şeker, 4 su bardağı su ile iyice kaynatılır. Kaynadıktan sonra yarım limon suyu konularak bir taşım daha kaynatılır.  Soğuyan baklavamızın üzerine hazırlanan şerbet ılıyınca dökülür. Baklavanın 1 gün veya daha fazla bekletilmesi daha güzel tad verir. Sonra ılık şerbet dökmek lezzetini artırmaktadır.
 

 
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024